• På med arbejdstøjet

  Udgivet den 28. september 2010 Jon Burgwald 1 kommentar

  Så kom dagen endelig hvor regeringen tvinges væk fra den sovepude, hvor de nu har hvilet i næsten et årti. Alle spørgsmål til konkrete tiltag, der skal sikre, at Danmark ikke længere vil bidrage til den globale opvarmning, er de seneste år blevet fejet af bordet med følgende svar: ’Nu må vi vente til Klimakommissionen kommer med deres udspil’. Nu er Klimakommissionens anbefalinger lagt åbent frem, og tiden er inde til handling – regeringen må komme med et udspil og ændre den kulsorte klima- og energipolitik, som den har ført de sidste 9 år.

  Det er godt, men ikke overraskende, at to og et halvt års arbejde i Klimakommissionen har ført til samme hovedkonklusion, som en lang række andre energiscenarier (heriblandt Greenpeace eget): At den omstilling til et 100 % vedvarende energisystem, som skal til for at Danmark kan imødegå klimaudfordringen, også er samfundsøkonomisk fordelagtigt. Investeringer i omstillingen er mindre end hvad der ellers skulle betales til dyrere og dyrere klimaødelæggende fossile brændsler.

  Det er selvfølgelig heller ikke nyt, at vi har brug for en massiv udbygning af vindenergien, at det skal kombineres med energibesparelser og at elbiler er vejen frem i transportsektoren. Men det er jo tydeligvis ikke gået op for regeringen endnu, så jeg håber, at Klimakommissionens rapport kan være det vink med en vognstang der er brug for.

  Forstå mig ret. Der er en række gode og tiltrængte anbefalinger i rapporten og ved første øjekast ser der ud til, at være mange gode ideer. Blandt andet tiltaler særligt ideen om en energisparekonto for de enkelte boliger mig. Men også deres understregning af vigtigheden af et intelligent energisystem og udnyttelse af den geotermiske energi, er vigtige at få frem i lyset.

  Nu har regeringen brugt lang tid nok på overspringshandlinger, nu er det tid til rigtig handling. Det danske samfund skal i gang med en omstilling til vedvarende energi, og vi har brug for mere end en målsætning for situationen i 2050. Vi har brug for, at regeringen tager arbejdshandskerne på og påbegynder omstillingen nu. Hvis den nuværende regering ikke vil det, så må vi håbe en grønnere regering snart kan tage over.

  Kravet om en omstilling bakkes også op af befolkningen i Danmark. En opinionsundersøgelse lavet af TNS Gallup for Greenpeace viser, at næsten ni ud af 10 borgere er enig eller overvejende enig i, at det danske energisystem skal omstilles til 100 procent vedvarende energi inden 2050.

  Der er vel kun en ting at sige: Nu har vi ventet længe nok. Nu skal vi have en energirevolution.


  1 Trackbacks / Pingbacks

  • [...] Det er ikke anderledes i Danmark. I snart et helt årti har regeringen været uambitiøse og nølende på miljø- og klimapolitikken. Seneste har de benyttet Klimakommissionens arbejde som en syltekrukke. Nu er rapporten fra regeringens egen kommission her endelig, og politikerne må i arbejdstøjet. [...]